Συμπτώματα – Διαταραχές

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες περιγραφές των ειδών που αντιμετωπίζω στη ψυχοθεραπεία. Ενώ πρόκειται για κοινά σημεία και συμπτώματα διαφόρων προβλημάτων ψυχικής υγείας, ο κατάλογος σίγουρα είναι ελλιπείς. Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με συγκεκριμένα συμπτώματα που υποφέρετε και δεν βλέπετε εδώ, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για περαιτέρω πληροφορίες.

Γενικά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν άγχος, κατάθλιψη ή και τα δύο:

Δυσκολία συγκέντρωσης / εστίαση.
Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάνετε.
Τάση απομόνωσης και μειωμένη επιθυμία αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους.
Διαταραχές του ύπνου (δυσκολία στο να κοιμηθείτε και να μείνετε κοιμισμένοι, δυσκολία στην αφύπνιση, υπερβολικό ύπνο).
Αυξημένη ευερεθιστότητα, οργή και εναλλαγές της διάθεσης.
Γρήγορες σκέψεις που φαίνονται δύσκολο να σταματήσουν.
Τα συναισθήματα της άχρηστης και της απελπισίας.
Μειωμένα κίνητρα ή ενέργεια.
Φυσικά συμπτώματα όπως τρόμος, ζάλη, εφίδρωση, δύσπνοια, έντονοι πονοκέφαλοι που αναπτύσσονται γρήγορα.
Αποφυγή προσώπων, χώρων και πραγμάτων (συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης, των διαδρομών κ.λπ.)
Δυσκολία λήψης αποφάσεων.

Ειδικές διαταραχές:

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD):

Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες ανεπιθύμητες και ενοχλητικές σκέψεις, εικόνες ή προτροπές. Αυτές οι εμμονές τείνουν να προκαλούν υψηλά επίπεδα δυσφορίας και ανησυχίας για το άτομο. Είναι κοινό για τους ανθρώπους που πάσχουν από OCD να ασκούν ψυχαναγκαστικές πράξεις ή τελετουργίες (στερεοτυπική επανάληψη συγκεκριμένων πράξεων), για να μειώσουν για μια σύντομη περίοδο την ταλαιπωρία που συνδέεται με τις εμμονές τους. Ωστόσο, αυτά τα τελετουργικά τελικά διαιωνίζουν το άγχος του ατόμου. Οι καταναγκασμοί μπορεί να είναι εμφανείς συμπεριφορές ή μπορεί να είναι κρυφά διανοητικά τελετουργικά όπως η καταμέτρηση, η αντικατάσταση μιας «κακής» σκέψης με μια «καλή» σκέψη, η προσευχή με κάποιο τρόπο ή η διανοητική επανεξέταση των πρόσφατων ενεργειών τους για να βεβαιωθούν δεν έχουν κάνει τίποτα “λανθασμένο”. Τα άτομα με OCD συχνά περιγράφουν αίσθηση σαν να έχουν ελάχιστο ή και καθόλου έλεγχο πάνω σε αυτές τις σκέψεις και συμπεριφορές. Το OCD χαρακτηρίζεται επίσης από αμφιβολία και δυσκολία στην υπέρβαση της αβεβαιότητας. Υπάρχουν πολυάριθμα «υποσύνολα» τύπων OCD, αλλά το OCD μπορεί να εκδηλωθεί με αμέτρητους τρόπους. Ακόμα, οι κοινές εμμονές περιλαμβάνουν:

Ο φόβος της μόλυνσης (βρομιά / μικρόβια, ασθένειες / HIV /.
Σκέψεις / εικόνες βλάπτοντας τους άλλους (ειδικά τους αγαπημένους) ή τον εαυτό τους.
Ανεπιθύμητες σεξουαλικές σκέψεις / εικόνες (συμπεριλαμβανομένων των αγαπημένων και των παιδιών).
Διερωτώνται υπερβολικά για την σεξουαλικότητά τους,
Συμμετρία / τάξη, ακρίβεια, τα πράγματα πρέπει να είναι “ακριβώς σωστά”.
Ανεπιθύμητες θρησκευτικές σκέψεις, φόβοι να λένε / κάνουν κάτι βλάσφημο.
Υπερβολικές αμφιβολίες, αμφισβητώντας πολλά πράγματα ή / και όλα.
Αδικαιολόγητες αμφιβολίες / φόβοι για τις προσωπικές σχέσεις,
Δεν αισθάνεστε “σωστά” για πολλές (ή μεμονωμένες) σκέψεις, αντικείμενα, συναισθήματα ή αισθήσεις του σώματος.

Γενικευμένη διαταραχή άγχους (GAD):

Τα άτομα με GAD βιώνουν υπερβολική ανησυχία για πολλά διαφορετικά πράγματα, περισσότερες ημέρες από ό, τι πριν, μέχρι το σημείο που μπορεί να παρεμβαίνει στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η χρόνια ανησυχία δημιουργεί έντονο άγχος και μη φυσιολογικές αισθήσεις (π.χ. δυσφορία του στομάχου, ένταση των μυών, κόπωση, καρδιακή παλμική αρρυθμία, ευερεθιστότητα κλπ.). Άτομα με GAD συνήθως ανησυχούν για θέματα που είναι κοινά ενδιαφέροντα από τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά έχουν δυσκολία να σβήσουν μια ανησυχία και συχνά σκέφτονται – φαντάζονται το χειρότερο σενάριο. Τα άτομα με GAD εμφανίζουν συχνά δυσκολίες στον ύπνο (κοιμάται, ξυπνάει συχνά) δευτερεύουσες από τις σωματικές αισθήσεις που προκαλούνται από την ανησυχία. Τα άτομα με GAD μπορεί να έχουν πρόβλημα να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες (π.χ.ταξίδια ).

Κοινωνικό άγχος (ή κοινωνική φοβία):

Τα άτομα με κοινωνική φοβία ανησυχούν υπερβολικά για την αρνητική κρίση των άλλων. Ενώ παραμένουν ενδιαφέρονται για κοινωνικές σχέσεις, τείνουν να αποφεύγουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις για να μειώσουν την αγωνία και τη δυσφορία τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων με κοινωνική φοβία αναφέρουν ότι έχουν βιώσει αυτήν την ανησυχία για όσο διάστημα θα μπορούσαν να θυμούνται και συνήθως περιγράφουν ότι ήταν ντροπαλοί και ήσυχοι κατά τη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων. Οι φυσικές αισθήσεις που συνοδεύουν το άγχος (όπως διαταραχές του στομάχου, δυσκολία συγκέντρωσης, ναυτία, τρέμουλο της φωνής και κοκκίνισμα) μπορούν να αυξήσουν το φόβο και την αμηχανία στις κοινωνικές καταστάσεις. Οι περισσότεροι ενήλικες και παιδιά με κοινωνικό άγχος δυσκολεύονται να ξεκινήσουν συνομιλίες, να εκφράσουν τις απόψεις τους / να είναι διεκδικητές, να μιλούν σε ομάδες, να κάνουν επαφή με τα μάτια, να λένε τα αστεία και να αναλάβουν κινδύνους, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις χρονολόγησης. Στις χειρότερες περιπτώσεις, τα άτομα με κοινωνικό άγχος γίνονται πολύ απομονωμένα και καταθλιπτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με κοινωνική ανησυχία θα υπερεκτιμούν τον εαυτό τους κοινωνικά για να ευχαριστήσουν όλους. Αυτοί οι άνθρωποι εμφανίζονται κοινωνικά άνετοι και συνδεδεμένοι, αλλά εκφράζουν ελάχιστη κοινωνική απόλαυση λόγω της συνεχούς τους ανάγκης για έγκριση από άλλους.

Μείζων καταθλιπτική διαταραχή (MDD):

Τα άτομα που πάσχουν από MDD έχουν είτε απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες είτε / και επίμονη θλίψη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Σχεδόν το 15% των ενηλίκων παγκοσμίως αναφέρουν ότι έζησαν ένα μεγάλο καταθλιπτικό επεισόδιο σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Τα τυπικά συμπτώματα της MDD περιλαμβάνουν κόπωση, δυσκολίες συγκέντρωσης, αισθήματα απελπισίας, σκέψεις για θάνατο , αλλαγές στην όρεξη και προβλήματα  ύπνου. Ωστόσο, τα άτομα με MDD μπορούν να υποστηρίξουν πολλά πρόσθετα συμπτώματα όπως άγχος, σωματικό πόνο και εξαιρετική κοινωνική ευαισθησία. Είναι σύνηθες να αναπτύσσεται η κατάθλιψη δευτερογενώς σε μια σοβαρή διαταραχή άγχους. Τα συνήθη συμπτώματα της κατάθλιψης που παρατηρούνται στα παιδιά είναι η ευερεθιστότητα / επιθετικότητα, η κοινωνική απόσυρση, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η κακή απόδοση στο σχολείο.

Επικοινωνήστε για τυχόν απορίες !!