Η κατάθλιψη (μείζων καταθλιπτική διαταραχή) είναι μια κοινή και σοβαρή ψυχοσωματική ασθένεια που επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που αισθάνεστε, σκέφτεστε και ενεργείτε. Ευτυχώς, είναι θεραπεύσιμη. Η κατάθλιψη προκαλεί θλίψη ή και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολαμβάνατε κάποτε. Μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία από συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα και μπορεί να μειώσει την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί στην εργασία και στο σπίτι.
Τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να ποικίλουν από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν:
Αίσθημα θλίψης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστηση σε δραστηριότητες που απολαμβάνατε κάποτε.
Αλλαγές στην όρεξη – απώλεια βάρους που δεν σχετίζεται με δίαιτα, ή παχυσαρκία λόγο συνεχών γευμάτων.
Προβλήματα στο να κοιμηθείτε ή να μείνετε κοιμισμένοι τις φυσιολογικές ώρες.
Απώλεια ενέργειας ή αυξημένη κόπωση.
Αίσθημα αρνητικό ή ενοχής για κάτι.
Δυσκολία σκέψης, συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων.
Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
Τα συμπτώματα πρέπει να διαρκούν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για τη διάγνωση της κατάθλιψης.
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να υποφέρουν από κατάθλιψη. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ένα τρίτο των γυναικών θα παρουσιάσουν ένα μεγάλο καταθλιπτικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Η κατάθλιψη είναι διαφορετική από τη θλίψη ή το πένθος.
Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η απώλεια εργασίας ή η λήξη μιας σχέσης είναι δύσκολη εμπειρία για ένα άτομο να υπομείνει. Είναι φυσιολογικό να αναπτύσσονται τα συναισθήματα θλίψης. Εκείνοι που βιώνουν απώλεια συχνά περιγράφουν τον εαυτό τους ως “καταθλιπτικοί”.
Αλλά το να είσαι στεναχωρημένος δεν είναι το ίδιο με την κατάθλιψη. Η διαδικασία θλίψης από απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου είναι φυσική και μοναδική για κάθε άτομο και μοιράζεται μερικά από τα ίδια χαρακτηριστικά της κατάθλιψης. Και η θλίψη και η κατάθλιψη μπορεί να περιλαμβάνουν έντονη στεναχώρια και απόσυρση από τις συνήθεις δραστηριότητες. Διαφέρουν επίσης με σημαντικούς τρόπους:
Στην θλίψη από απώλεια, τα οδυνηρά συναισθήματα έρχονται σε κύματα, συχνά αναμειγνύονται με θετικές αναμνήσεις του αποθανόντος. Στην κατάθλιψη, η διάθεση και / ή το ενδιαφέρον μειώνονται για περισσότερες από τρεις εβδομάδες.
Με τη θλίψη, συνήθως διατηρείται η αυτοεκτίμηση. Στην κατάθλιψη, τα συναισθήματα τύπου “όλα είναι μάταια” και της αυτοθεραπείας είναι συνήθης.
Για ορισμένους ανθρώπους, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να επιφέρει σημαντική κατάθλιψη. Η απώλεια εργασίας ή η θύμα σωματικής ή μεγάλης καταστροφής μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη για μερικούς ανθρώπους.
Για το γεγονός ότι η θλίψη και η κατάθλιψη μοιάζουν, τελικά είναι διαφορετικές σε σχέση με το χρονικό διάστημα αποκατάστασης. Η διάκριση μεταξύ αυτών μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να λάβουν τη βοήθεια, υποστήριξη ή θεραπεία που χρειάζονται.
Παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη
Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ακόμα και ένα άτομο που φαίνεται να ζει σε σχετικά ιδανικές συνθήκες.
Αρκετοί παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο στην κατάθλιψη:
Βιοχημεία: Οι διαφορές σε ορισμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο μπορεί να συμβάλλουν σε συμπτώματα κατάθλιψης.
Γενετική: Η κατάθλιψη μπορεί να τρέξει σε οικογένειες. Για παράδειγμα, αν ένα πανομοιότυπο δίδυμο έχει κατάθλιψη, το άλλο έχει 70% πιθανότητα να έχει την ασθένεια κάποια στιγμή στη ζωή.
Προσωπικότητα: Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι οποίοι είναι εύκολα συγκλονισμένοι από το άγχος ή που είναι γενικά απαισιόδοξοι φαίνεται να είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η συνεχής έκθεση σε βία, παραμέληση, κακομεταχείριση ή φτώχεια μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη.
Πώς αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη είναι από τις πιο θεραπευτικές ψυχικές διαταραχές. Μεταξύ 80% και 90% των ατόμων με κατάθλιψη τελικά ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς αποκομίζουν κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματά τους.
Πριν από τη διάγνωση ή τη θεραπεία, ένας επαγγελματίας ψυχολόγος πρέπει να διεξάγει διεξοδική διαγνωστική αξιολόγηση. Η αξιολόγηση είναι να εντοπιστούν συγκεκριμένα συμπτώματα, ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό, πολιτιστικοί παράγοντες και περιβαλλοντικοί παράγοντες για να καταλήξουμε σε μια διάγνωση και να σχεδιάσουμε μια πορεία δράσης.
Φάρμακα: Η χημεία του εγκεφάλου μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη ενός ατόμου και μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία του. Για το λόγο αυτό, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να συνταγογραφηθούν (μόνο από ψυχίατρο) για να βοηθήσουν στην τροποποίηση της χημείας του εγκεφάλου. Αυτά τα φάρμακα δεν είναι ηρεμιστικά. Γενικά, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν έχουν διεγερτική δράση σε άτομα που δεν υποφέρουν από κατάθλιψη.
Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να παράγουν κάποια βελτίωση μέσα στην πρώτη ή δύο χρήση. Τα πλήρη οφέλη μπορεί να μην φαίνονται για δύο έως τρεις μήνες. Εάν ένας ασθενής αισθάνεται ελάχιστη ή καθόλου βελτίωση μετά από μερικές εβδομάδες, ο ψυχίατρος του / της μπορεί να αλλάξει τη δόση του φαρμάκου ή να προσθέσει ή να αντικαταστήσει άλλο αντικαταθλιπτικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλα ψυχοτρόπα φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν ένα φάρμακο δεν λειτουργεί ή αν παρουσιάσετε ανεπιθύμητες ενέργειες.
Οι ψυχίατροι συνήθως συνιστούν ότι οι ασθενείς συνεχίζουν να παίρνουν φάρμακα για έξι ή περισσότερους μήνες μετά την βελτίωση των συμπτωμάτων. Μπορεί να προταθεί μακροπρόθεσμη θεραπεία συντήρησης για τη μείωση του κινδύνου μελλοντικών επεισοδίων για ορισμένα άτομα υψηλού κινδύνου.
Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία, ή “θεραπεία ομιλίας”, μερικές φορές χρησιμοποιείται μόνη της για τη θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης. για μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, η ψυχοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά μαζί με αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάθλιψης. Το CBT είναι μια μορφή θεραπείας επικεντρωμένη στην επίλυση και την επίλυση προβλημάτων. Το CBT βοηθά ένα άτομο να αναγνωρίσει τη διαστρεβλωμένη σκέψη και στη συνέχεια να αλλάξει τις συμπεριφορές και τη σκέψη.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μόνο το άτομο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και άλλους. Για παράδειγμα, η θεραπεία οικογενειών ή ζευγαριών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ζητημάτων μέσα σε αυτές τις στενές σχέσεις. Η ομαδική θεραπεία περιλαμβάνει άτομα με παρόμοιες ασθένειες.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάθλιψης, η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ή πολύ περισσότερο. Σε πολλές περιπτώσεις, σημαντική βελτίωση μπορεί να γίνει σε 10 έως 15 συνεδρίες.
Αυτοβοήθεια και Αντιμετώπιση
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Για πολλούς ανθρώπους, η τακτική άσκηση βοηθά στη δημιουργία θετικής αίσθησης και στη βελτίωση της διάθεσης. Η επίτευξη επαρκούς ποιότητας ύπνου σε τακτική βάση, η κατανάλωση υγιεινής διατροφής και η αποφυγή του αλκοόλ (ενός κατασταλτικού) μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Η κατάθλιψη είναι μια πραγματική ασθένεια και η βοήθεια είναι διαθέσιμη. Με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων με κατάθλιψη θα την ξεπεράσει. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα κατάθλιψης, ένα πρώτο βήμα είναι να δείτε έναν ψυχολόγο ή τον ψυχίατρό σας. Συζητήστε για τις ανησυχίες σας και ζητήστε μια λεπτομερή αξιολόγηση. Αυτή είναι η αρχή για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής ψυχικής ασθένειας.
Επικοινωνήστε για τυχόν απορίες !!