Θεραπεία για Φοβίες

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να σκεφτούν μερικά πράγματα που φοβούνται, όπως τα ύψη, μια δημόσια ομιλία, το αεροπλάνο, την οδήγηση κ.α.. Η σκέψη για την αντιμετώπιση των φόβων μπορεί να είναι τρομακτική ακόμη και ακατόρθωτη για μερικούς ανθρώπους. Ωστόσο, κάποιοι φόβοι μπορούν να εξασθενούν και κάποιοι άλλοι όχι, ώστε να γίνουν ένα είδος αγχώδους διαταραχής που ονομάζεται φοβία.

Για τα άτομα με φοβία το επίπεδο αγωνίας τους είναι διαφορετικό και χαρακτηρίζεται από έντονο και συντριπτικό φόβο για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση που μπορεί στην πραγματικότητα να παρουσιάζει πολύ μικρό κίνδυνο.Μερικοί άνθρωποι αγνοούν τα συμπτώματα μιας φοβίας επειδή είναι φοβούνται για να μιλήσουν γι’ αυτούς.

Ωστόσο, οι φοβίες και τα συμπτώματα που συνάδουν οι φοβίες δεν είναι κάτι που πρέπει να το ξεχνάτε ή να ντρέπεστε γι’ αυτό. Στην πραγματικότητα, όσο το 14,5% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού, θα αναπτύξει κάποια μορφή φοβίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φοβιών:

Κοινωνική φοβία : Έντονος φόβος αμηχανίας μπροστά σε άλλους, έλεγχος από άλλους και υπερβολική αυτοσυνειδησία.

Αγοραφοβία : Έντονος φόβος για συγκεκριμένους χώρους, όπως ανελκυστήρες ή μικρούς χώρους όπως ντουλάπες.

Συγκεκριμένη φοβία : Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι συγκεκριμένων φοβιών, αλλά οι περισσότεροι εμπλέκουν συντριπτικό φόβο είτε για ένα ζώο, για ένα φυσικό περιβάλλον (για παράδειγμα, για ύψη), για μια συγκεκριμένη κατάσταση ή για ιατρική διαδικασία, μεταξύ άλλων.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες για φοβίες. Εάν ταλαιπωρήστε με μια φοβία, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο για υποστήριξη και αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που θα βελτιώσει τη συνολική ποιότητα της ζωής σας.

Επικοινωνήστε για τυχόν απορίες !!