Βlog

Ψυχολόγος – ψυχίατρος ομοιότητες, διαφορές

Εάν έχετε ανησυχίες σε θέματα σχετικά με την ψυχική υγεία σας , θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια. Αλλά πως πρέπει να κατευθυνθείτε; Πώς ξέρετε με ποιον τύπο ψυχοθεραπευτή θα πρέπει να μιλήσετε; Ψάχνετε για ψυχολόγο ή ψυχίατρο;
Εάν δεν είστε σίγουροι για τη διαφορά, δεν είστε οι μόνοι. Υπάρχει πολλή σύγχυση σχετικά με το αν θα πρέπει να σας δει κάποιος ψυχολόγος ή ψυχίατρος.
Υπάρχουν ομοιότητες, αλλά υπάρχουν και σημαντικές διαφορές. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για να αποφασίσετε ποιο είναι σωστό για εσάς.
Ποιες είναι οι ομοιότητες
Οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι είναι διαφορετικοί τύποι ψυχοθεραπευτών που εκπαιδεύονται για να σας βοηθήσουν να επιλύσετε θέματα ψυχικής υγείας. Και οι δύο είναι εκεί για να σας μιλήσουν για τρόπους που μπορείτε να αντεπεξέλθετε από ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Σκοπός τους είναι να σας παράσχουν τα μέσα για τη διαχείριση των ζητημάτων αυτών στην καθημερινή σας ζωή.
Ποιες είναι οι διαφορές
Εκπαίδευση
Οι ψυχίατροι είναι ιατροί οι οποίοι αποφοιτούν από την ιατρική σχολή, έχουν ένα χρόνο ιατρικής πρακτικής και έχουν τριετή διαμονή στην αξιολόγηση και τη θεραπεία διαταραχών ψυχικής υγείας.
Οι ψυχολόγοι έχουν διδακτορικό δίπλωμα σε ένα πεδίο ψυχολογίας, τη μελέτη του νου και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι ψυχολόγοι δεν είναι ιατροί. Ένας ψυχολόγος μπορεί να έχει διδακτορικό δίπλωμα στη φιλοσοφία ή ένας άλλος ψυχολόγος στην κλινική ψυχολογία ή συμβουλευτική ψυχολογία. Συνήθως, κάνουν 1-2 χρόνια πρακτικής άσκησης. Σε αντίθεση με τους ψυχιάτρους, οι ψυχολόγοι εκπαιδεύονται επίσης στην παροχή ψυχολογικών εξετάσεων (όπως δοκιμασίες IQ ή τεστ προσωπικότητας).
Λόγω της ιατρικής τους κατάρτισης, οι ψυχίατροι μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακαίσως η πιο γνωστή διαφορά μεταξύ των δύο. Ωστόσο, σε μερικές πολιτείες στην Αμερική επιτρέπουν σε ψυχολόγους να συνταγογραφήσουν περιορισμένο αριθμό ψυχιατρικών φαρμάκων εάν έχουν παρακολουθήσει μαθήματα ψυχoφαρμακολογίας.
Η προσέγγιση
Τόσο οι ψυχίατροι όσο και οι ψυχολόγοι τυπικά εκπαιδεύονται να ασκούν ψυχοθεραπεία – μιλούν με τους ασθενείς τους για τα προβλήματά τους. Αλλά οι διαφορές στην κατάρτιση μεταφράζονται σε διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίλυση των προβλημάτων ψυχικής σας υγείας.
Οι ψυχολόγοι εξετάζουν προσεκτικά τη συμπεριφορά σας. Εάν π.χ. έχετε κατάθλιψη και δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, υπάρχει η λύση της «ενεργοποίησης συμπεριφοράς». Οι ψυχολόγοι θα παρακολουθούν τα πρότυπα ύπνου, τα πρότυπα κατανάλωσης και τις αρνητικές σκέψεις που μπορεί να προκαλούν ή να συμβάλλουν στο πρόβλημα.
Οι ψυχίατροι έχουν μεγαλύτερη αίσθηση της βιολογίας και της νευροχημείας. Σε παρόμοιο πρόβλημα θα αποκλείσουν την διάγνωση του ψυχολόγου. Για παράδειγμα, προτού να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία, θα φροντίσουν να δουν μήπως υπάρχει κάποια ανεπάρκεια βιταμινών ή πρόβλημα θυρεοειδούς. Αφού κάνουν μια διάγνωση ψυχικής υγείας, οι ψυχίατροι συχνά σας συνταγογραφούν φάρμακα. Σε κάποιες περιπτώσεις η θεραπεία με φάρμακα βέβαια κρίνεται απαραίτητη (π.χ. σχιζοφρένεια).

Τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση

Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση είναι σημαντικά χαρακτηριστικά στα άτομα που επηρεάζουν την επιτυχία τους. Ενώ πρόκειται για μια διά βίου διαδικασία, η έναρξή της πρέπει να καθιερωθεί στην πρώιμη παιδική ηλικία. Η οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης θα επιτρέψει στο παιδί να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις που θα συναντήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Δεδομένου ότι οι γονείς έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στην αντίληψη ενός παιδιού, είναι σημαντικό να αφήσουν το παιδί τους να μάθει και από μόνο του, έτσι μαζί συμβάλλουν στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης.

Εδώ είναι μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ενθαρρύνετε την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη στο παιδί σας χωρίς να προσπαθείτε πολύ:

  • Βήμα πίσω – Ενώ μπορεί να ανησυχείτε για το γεγονός ότι το παιδί σας αποτυγχάνει ή δεν κάνει καλά μια εργασία, είναι καλύτερο να κάνετε ένα βήμα πίσω και να μην το βοηθήσετε σε κάθε βήμα. Πρέπει να είστε σε θέση να βοηθήσετε το παιδί σας να καταστεί ικανό από μόνο του και να μην χρειάζεται πάντα την βοήθεια των  άλλων. Επιτρέψτε στο παιδί σας να παίρνει υγιείς κινδύνους και να λύνει τα προβλήματα από μόνος του. Μόλις είναι σε θέση να τους επιτύχει, αναγνωρίστε την επιτυχία τους.
  •  Μικρές εργασίες γύρω από το σπίτι – Επιτρέψτε στα παιδιά σας να σας βοηθήσουν στο σπίτι δίνοντάς τους μικρές εργασίες. Αυτό θα τους ενθαρρύνει να επιδείξουν τις δεξιότητές τους και επίσης να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι συνεισφέρουν και θα αισθάνονται ευχαριστημένοι από άλλα μέλη της οικογένειας.
  • Επιτρέψτε τους να επιδιώξουν νέα συμφέροντα – Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αναλάβουν νέα συμφέροντα και να τα ακολουθήσουν. Ορίστε εφικτούς στόχους για τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντά τους έτσι ώστε όταν τους επιτύχουν, θα τους δώσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης που θα ενισχύσει την αυτοεκτίμησή τους.

Πρέπει να χρησιμοποιείτε την επιρροή σας με τον σωστό τρόπο στις πρώιμες ηλικίες των παιδιών σας, έτσι ώστε να μεγαλώσουν  και να γίνουν υπεύθυνοι και ικανοί ενήλικες.

Η αναζήτηση βοήθειας είναι ένδειξη δύναμης

Η ατομική θεραπεία χαρακτηρίζεται συχνά ως ψυχοθεραπεία και προορίζεται να βοηθήσει τους ανθρώπους με τα συναισθηματικά τους θέματα, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται ανάλογα με τη σοβαρότητα ή την έντασή τους. Ο κύριος στόχος αυτής της μορφής θεραπείας είναι να αλλάξει η ποιότητα ζωής, με σαφή καθορισμό της πορείας που πρέπει να ακολουθεί κάποιος. Είτε πρόκειται για το πρόβλημα της καταπιεσμένης παιδικής ηλικίας που αντιμετωπίζετε είτε για μια συναισθηματική διάσπαση λόγω διαζυγίου, αποτυχίας ή απώλειας ενός αγαπημένου σας, ένας επαγγελματίας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αναζωογονήσετε την ψυχική υγεία σας μέσω συστηματικής συμβουλευτικής.

Μην ντρέπεστε να πάτε στη θεραπεία ζευγαριού

Επιλέγω το τρόπο θεραπείας στη θεραπεία ζευγαριού, αφού ακούσω και κατανοήσω προσεκτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ζευγάρι. Η πρακτική και επιστημονική μας προσέγγιση, εξισορροπώντας και ζυγίζοντας τα συναισθήματα που διακυβεύονται, μας βοηθά να επιτύχουμε την απαιτούμενη διαφάνεια και προσήλωση μεταξύ των εταίρων. Έτσι βοηθά οριστικά το ζευγάρι να κάνει το πρέπον και να πάρει τη σωστή απόφαση, όχι μόνο για τη σχέση αλλά και προσωπικά.

Επικοινωνήστε για τυχόν απορίες !!